perjantai 26. helmikuuta 2010

Tulevaisuutemme (epä)toivot

Hiihtolomani on lähes lopuillaan, enkä voi kehuskella käyttäneeni sitä mitenkään turhan hyödyksi. Töistä raahasin mukanani kasan korjattavia mielipidetekstejä ja kirjallisuustehtäviä, mutta ottaessani ne esille tehdäkseni niille jotain, on musertava epätoivon tunne vallannut minut, enkä ole saanut tehtyä kuin pari hassua korjausta niihin. Mielestäni reaktioni on ollut ihan oikeutettu ottaen huomioon tekstien laadun.

Mielipidetekstit ja arvostelut: Suurin osa kirjoituksista alittaa räikeästi puolen sivun (PUOLEN SIVUN!!!) minimin, minkä niiltä vaadin. Yksi mielipidekirjoitus on sivun mittainen, mutta oikeinkirjoitukseltaan ja kappalejaoltaan niin järkyttävää roskaa, että epäilen ettei pojan kaverit saa hänen messenger-viesteistäänkään mitään selvää - itse löysin koko tekstistä yhden lauseen, joka oli sekä kielellisesti että tyylillisesti oikea, eikä sekään oikeastaan sopinut taas kontekstiinsa. Niin...eikä unohdeta sitä yhtä arvostelua, joka oli suoraan kopioitu Pelit-lehden nettisivuilta...

Kirjallisuustehtävät: Analysoivan tekstin kirjoittaminen tuntuu olevan ylivoimaista. Vaikka tehtävänanto nimenomaan kehotti nuoria miettimään kirjan päähenkilön sisäistä elämää ja ihmisenä kasvua, ovat useimmat tyytyneet selostamaan kirjan juonta. Osa on tehnyt senkin häiritsevän lyhyesti ja samannäköisesti, googlaan paraikaa, mistä he olisivat voineet kopioimansa tekstin löytää...

Mitä tästä voimme päätellä? No, iskäni mukaan sen, ettei nykynuoriso lue kirjoja. Itse olen samoilla linjoilla. Eivät he tyhmiä ole, eivät missään nimessä. Laiskoja ehkä, mutta luotan ennemmin siihen, että heidän kiinnostuksenkohteensa ovat vain kaukana äidinkielestä. Luotan, toivon ja rukoilen, että heistä tulee hyviä matemaatikkoja, duunareita, viheralantyöntekijöitä, urheilijoita ja rekkakuskeja. Tosiasiahan on, ettei kaikkeen tarvi hyvää äidinkieltä (vaikka työhakemusta täytettäessä se olisi tietty vakuuttavaa...).

Eli jos tätä blogia nyt alkaa lukemaan joku, jolla on omia lapsia, KANNUSTAKAA HEITÄ LUKEMAAN! Antakaa heidän käydä iltaisin jääkiekkotreeneissä, tai vaikka kalastamassa, antakaa heidän pitää vapaa-aikansa, mutta kannustakaa heitä lukemaan! Lukekaa heille iltasatua, antakaa hyvä malli viikonloppuhesarin lukemisesta ja viekää heidät kirjastoon ja etsikää yhdessä kiinnostavia kirjoja.

Notta voe tokkiins näinki lomansa vietellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti